IP Camera PEMBUNUH CCTV?


rupa-rupanya ramai lagi rakyat Malaysia yang tak tahu tentang kewujudan ip camera walaupun kita boleh kata,ip camera masuk malaysia lebih daripada 10 tahun sudah ip camera maksudnya internet protocol camera kita boleh hantar dan terima data ikut internet atau juga local network senang cerita,kalau kita pasang di rumah dan di rumah kita ada internet lepas itu kita pergi mana-mana dan di handphone kita pun ada internet kita boleh pantau keadaan semasa di rumah ataupun kita ada kedai atau pejabat untuk pantau pekerja kita buat kerja atau tidak kita boleh pasang ip camera ini ada kebaikan dan keburukan ip camera kebaikan ipcamera ini kita tak perlukan wiring yang pelik-pelik (Complicated) dan juga boleh beli seunit kalau cctv,biasanya kita perlukan wiring lepas itu kena bayar servis pasang kadang-kadang kena ambil cuti sebab tunggu dia pasang lepas itu,harga cctv mahal sebab kita kena beli 1 set kita kena beli camera 4 unit (1 set) ataupun 2 camera kita kena beli harddisk decoder cable panjang total dia mahal kelebihan seterusnya untuk ipcamera biasanya dia offer banyak fungsi tambahan sebagai contoh 2 ways audio communication (komunikasi 2 hala) jadi kita boleh jadikan ip camera sebagai interkom katakan kita pasang di kedai daripada smartphone kita dari jauh kita boleh berhubung dengan staff kita tanya :kerja buat ke tak? staff kita boleh reply balik apa yang kita tanya ataupun,sebagai contoh,pada waktu malam kita pasang ip camera di bawah rumah (rumah 2 tingkat) ataupun di luar bilik kita dengar ada pergerakan di luar *Sound effect nak buka pintu,check,takut nanti buka,ada orang letak pisau di leher nak sembelih kita jadi kita buka (ip camera),kita nampak ada pencuri dalam rumah jadi kita boleh sound pencuri: woi,apa pecah masuk rumah orang,aku panggil polis kang! jadi pencuri dengar,terkejut,dia takut dan lari keluar rumah kekurangan ip camera ni,pertama sebab ia ip camera,jadi perlukan internet katakan taknak guna internet pun boleh tapi terhad pada local network sahaja jadi kita boleh pantau ipcamera yang ada dalam network sama sahaja dan kekurangan lagi untuk ip camera ini walaupun boleh rekod,tapi takleh rekod lama kalau nak rekod lama,sebenarnya boleh tapi kena beli decoder istimewa tapi bila campur harga decoder,ip camera,harddisk semua sebenarnya akan jadi lagi mahal dari CCTV jadi dalam situasi ini,cctv lagi berbaloi beli untuk video kali ini,saya pilih brand haier Actually brand ini baru sampai di Monaliza saya pun tak pernah buka dan pasang kalau brand lain macam tplink,dlink atau pun prolinl memang sudah biasa setting jadi saya pun tak tahu,saya boleh setting atau tak jom kita tonton video ini video ini dibawakan khas oleh Monaliza
vlogger :Asraff Jeffery baiklah,pertama kita lihat apa yang ada dalam kotak Haier ni kita ada buku manual semua dalam bahasa cina tiada satu pun yang saya faham ada kertas oh,ok,ada translation cara pemasangan dalam bahasa inggeris disediakan oleh supplier kita ada camera kamera dia boleh pusing atas bawah kiri kanan pun boleh pusing ada 2 antenna,belakang ada sd card slot ada lan port reset buton brand HAIER kita ada extension cable mount untuk kita letak camera di dinding kita ada plug la sekarang kita sudah boleh connect ipcamera dengan smartphone ini ip camera ni kita boleh pusing dia kalau kita nak pusing kiri kanan pun boleh dia bergantung pada speed internet jadi nampak ada delay sikit pergerakan di smartphone dan real Ada beberapa setting untuk Haier ini kalau perasan,ada bunyi DENGUNG SPEAKER itu sebab kita tak off mic di camera kita boleh off sound mic camera di sini sekarang sudah takda bunyi kemudian kita boleh gunakan ipcamera ini sebagai interkom sebagai contoh HALLO ….tunggu… *hallo ha,nampak kan ada delay sikit kemudian kita boleh rekod video kalau begini,kita rekod ke dalam smartphone ada delay sikit kalau nak tangkap gambar pun boleh tekan di sini dan kita akan tangkap gambar kita tengok lagi setting yang ada ini location (untuk check di mana kita pasang camera) tapi model ini tak support fungsi ini sekarang kita buat full screen dekat fullscreen,kita akan nampak lagi jelas (MEMANGLE) kita boleh pilih quality gambar dan video lagi tingi (HD – High Definition) lagi elok kemudian kita ada LD – Low Definition kalau nak pusing camera,kita perlu swipe sahaja katakan saya nak pusing kamera ke arah monitor saya (di belakang kamera) jadi kita pusing,pusing,pusing kekurangan untuk IPCam Haier ni dia takda satu fungsi atau scroll button untuk kita pusing camera jadi kita kena buat secara manual pusing,pusing,pusing sekarang sudah nampak saya punya monitor dekat setting haier lagi kita nampak – Device Information time seting picture & sound setting security setting alarm yes,kita boleh set alarm buzzer pun boleh buat motion detection pun boleh buat lepas itu kita ada record setting ada record alarm record manually let say kita nak record tanpa guna smartphone kita boleh record juga tapi kita perlukan sd card dan masukkan di bahagian belakang ini sekarang ada notification kata sd card not exist ada record timer kita boleh set dari pukul berapa hingga pukul berapa nak record kita boleh add banyak kamera lagi ini yang saya rekod atadi ini gambar yang saya tangkap kalau perasan,dia punya kamera tak straight dia lebih kepada WIDE jadi kita nampak monitor saya macam melengkung fungsi ni bagus,kita boleh nampak lagi luas sebenarnya mesej video ini saya nak terangkan pasal IP camera bukan fokus pada Haier IP Camera ada banyak lagi ip camera di pasaran ada yang murah dan ada yang mahal bergantung pada brand dan fungsi harga pasaran untuk Haier ni RM270 prolink pun ada ip camera harga RM180 datang dengan fungsi Range Extender tplink pun ada yang mahal dan murah kalau tak silap saya,yang harga RM89 pun ada tapi fungsi dia kamera semata-mata dan kualiti rakaman pun tak cantik kalau rasa nak beli camera haier ni boleh klik pada link yang disediakan di bawah kalau nak survey ip camera macamana monaliza pun ada jual

6 thoughts on “IP Camera PEMBUNUH CCTV?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *